Sezona je za rohem, přidáš se na otvíračku 21. dubna? více

Singletrail Moravský kras na vlastní oči

04.06.2016 | Report

Každý mluví o novém singlu v Jedovnici. S pár známými jsem proto vyrazil na Moravu na vlastní oči zjistit, o co vlastně jde.

Počasí vyšlo parádní. 20 stupňů, slunce se honilo s mraky, takže ideální podmínky na kolo. Prvním příjemným překvapením byla příroda v okolí kempu, který má stejný název jako místní rybník Olšovec. Všude samé lesy. Druhým překvapením byl fungl nový pumptrack, který je vysoký a rychlý. I přes své menší rozměry se na něm dá poměrně dlouho řádit. Před výjezdem na traily jsme na něm strávili asi hodinu.

Singlekras jsou 3 traily se společnou stoupací trasou. Není nijak extémní a dává tušit, že úplně zadarmo nebude ani cesta dolů

Jako první přišel na řadu nejvzdálenější trail č.2. Znamená to, že se dostanete asi 8km od základny. Po přesunu přes betonovou cestu (nepochopili jsme, proč je třeba v lese betonovat) jsme se mírným stoupáním dostali na start trailu.

Už po prvních metrech bylo jasné, že zde byl odveden opravdu velký kus práce. Trail se vlní a nutí neustále přišlapávat a získávat stále větší rychlost. Na několika místech je to až na hraně. Je zde ostrá levá zatáčka a řada skoků. Při neustálém odlepování se od země může mít člověk problém, aby zůstal na trati a vešel se do zatáček. Dvojka je koncipovaná jako velmi šlapavý trail. I tak je na něm spousta zábavy se řadou parádně postavených klopek doplněných o miliony minidvojáčků a laviček. Trail je poměrně dlouhý na to, že člověk předtím zas tolik nenastoupal. Na lesní dálnici jsem strávil zhruba 15 minut, než se přede mnou objevila nenáviděná asfaltka vedoucí opět k stoupacímu trailu.

Následovala jednička. Trail má pár stoupacích pasáží, ale v podstatě je velmi podobný dvojce, akorát objíždí kopec z druhé strany. Po jeho absolvování se rohlík na obličeji ještě víc rozšířil a člověk se nebyl schopen nabažit rychlosti, ve které se vše odehrávalo.

S očekáváním jsme vyrazili na trojku – nejkratší, ale zároveň nejprudší klesání. Rád bych upozornil, že termín „nejprudší“ znamená, že trail je jen mírně prudší v porovnání s ostatními traily. Opět se začíná stoupáním, ale člověk, namlsaný z předchozích dvou trailů, si rád přišlápne a ještě víc přitopí pod kotlem. Trojka rozhodně nezklamala. V horní pasáži je spousta ostrých zatáček v lehké šotolině. Pokud jezdec neodhadne rychlost, trail se velmi rád mstí. O tom se na vlastní lýtko přesvědčil i jeden z mých kamarádů. Trail ho vyslal mezi stromky a nic mu nepomohlo, že se minulý víkend na enduro závodě v Kálnici umístil na velmi slušném místě. Trať je velmi rychlá a je zde spousta menších dvojáčků, ale i větší 3-5 metrů dlouhé lavice. Vše jde bez problému projet a možnosti se odvíjí pouze od zvolené rychlosti. Při pořádné kudle se člověk proletí opravdu pěkně.

Na kopci jsme najeli zhruba 27km včetně stoupání. Tratě baví malé děti i pokročilejší jezdce. Zdejší stoupání není nijak náročné a i menší děti dokážou kopec s přehledem vyjet. Tratě jsou hladké (až na horní pasáž na trojce). Pokud se jedou v pohodlném tempu, tak mohu říct, že i naprosto bezpečné.

Díky vhodné poloze je Singlekras předurčen k tomu stát se jednou z nejnavštěvovanějších bike lokalit pro rodiče s dětmi, začátečníky a lidi, kteří si chtějí užít krásnou přírodu v sedle kola. U zkušenějších jezdců je vše o volbě rychlosti. Při pořádném tempu je i pro ně nachystána spousta zábavy.

S pumptrackem je zde zábava zhruba na jeden den. V okolí je spousta cyklostezek a jeskyní, takže ideální na víkendovou akci. Zkušenějším jezdcům bych zastávku delší než 1 den nedoporučoval. Jedovnice mě nadchla a určitě se sem znovu vrátím.

Takže, až sem pojedete, vezměte si pořádný batoh pil, protože jedna pila vám na prořezání všech zatáček rozhodně stačit nebude!

Kompletní info o Singletrailu Moravský kras ZDE!

Parťáci projektu