Sezona je za rohem, přidáš se na otvíračku 21. dubna? více

Překvapení Vídeňského lesa

13.09.2017 | Report

„ Co děláš o víkendu, nechceš jet na biky?“ „Jasně, kam?“ „Do Vídně.“ „Cože??“ Podobně reagovalo několik kamarádů, když jsem jim oznámila svoje víkendové plány. Spojení placaté rakouské metropole, která je pro mnoho z nás jen průjezdním bodem na jih, a bikování na nikoho nepůsobilo příliš důvěryhodně. Upřímně, ani já nevěděla, co čekat. A o to víc bylo jednodenní ježdění příjemným překvapením.

Trail centrum Hohen Wand Weise (TCHWW) leží severozápadně od centra Vídně v samém srdci Vídeňského lesa a je jedním z několika MTB center, které se v této přírodní rezervaci o celkové rozloze 110.000 fotbalových hřišť nacházejí. I přesto, že se jedná o území chráněné v konceptu UNESCO, Rakušané umí zkombinovat ochranu přírody a využití území tak, aby integrovali nejrůznější aktivity. Vedle pěších túr a ježdění na koni, si své důležité místo probojoval i mountain biking. Už od 90 let se budovala infrastuktura a aktuálně sestává z 800km tras. Většinou se však jedná o lesní cesty. Singltreky zabírají pouze 8%.

xm5upwu6stpoeaaapgnc.jpg

@ photo by Wienerwaldtrails

Na podporu legální výstavby trailů byl v roce 2014 založen klub (spolek) Wienerwaldtrails (WWT), který aktuálně čítá 500 členů, má své ustavené vedení a pracovní skupiny (př. PR, trailbuildeři, strategická skupina nebo fotografové). Naším průvodcem byl Patrick, který je u zrodu trailů od počátku a přes rok pracuje na fakultě lesnictví na vídeňské zemědělské univerzitě, takže odborník na slovo vzatý a k tomu skvělý biker.

b29lgif1cf5o74rewuvh.jpg

 Patrick Huber

TCHWW má aktuálně v provozu 2 traily, modrou Flow Line a černou Enduro Line, plus jeden trail výjezdový, který začíná pěkně zprudka, takže nezahřátý jezdec si celkem mákne a na trase je několik překvapení v podobě hodně utažených zatáček. Fyzicky ani technicky není úplně zadarmo. Ale chceme-li dolů, musíme i nahoru. Variantou je objížďka po lesní cestě nebo dokonce i shuttle za 6EUR. Na začátku každé lajny najdete informační tabulku s uvedením obtížnosti a stručným popisem trasy (kolik lavic, boulí apod.).

Lehčí Flow line je 1,8 km dlouhá, koncipovaná pro začátečníky a rodinně. Nicméně při druhé jízdě a vědomosti, co nás čeká, jsme si ji užívali. Nabízí několik klopenek, pár skočíků, vše pro začátečníky lehce přejetelné nebo objetelné, a má pěkné flow. Enduro line se svými 1,4 km je značena jako černá. Jedná se o úzkou pěšinku, často mezi stromy sotva na řídítka, nějaký ten kořínek, prudší sjezdík. Osobně bych ji jako černou neoznačila, ale v kontextu tamních podmínek to odpovídá. Na podzim tohoto roku bude dokončena třetí lajna, střední obtížnosti, nazvaná Fun line.

u7bpx1cdjqghryhyqvyj.jpg

 @ photo by Wienerwaldtrails

Po několika výjezdech jsme vyrazili do dalšího centra, které je součástí WWT. Přejezd byl překvapivě příjemný. Jede se po užších lesních cestách, které jsou označeny jako sdílené traily pro chodce i bikery, všichni se chovají mile, uhnou, pozdraví, nikdo se neleká nebo nenadává. Jedním z takových sdílených trailů byl i prudký kořenový singlík s technickými pasážemi. Při příjezdu k hostinci Mosalm se otevřel výhled na centrum Vídně a my jej využili ke svačině.

Trailpark Weidlingbach, jak jsou nazvány další dvě lajny vzdálené na kole asi 8 km, byl otevřen v roce 2016. Traily mají stejné názvy jako v TCHWW – Flow line a Fun line. Dvoukilometrová Flow modrého značení opět plná klopenek, které bohužel při vyšší rychlosti vyhazují z trati. Fun má 1,5 km a 8 tablů, boule, skoky a nutno podotknout dost zákeřný závěr, kdy se v rychlosti vřítíte do ostré zalomené zatáčky a prudkého sjezdu na cestu. Holt nesmíte polevit v pozornosti ani na trailu této obtížnosti. Trailpark nemá zázemí. K dispozici je pouze mapa s popisem tras.

Následoval 8 km návrat po lesních cestách a poslední jízda v TCHWW. Komu by se nechtělo šlapat mezi centry, může zvolit přejezd autem. Nicméně vzhledem k velikosti center je přejezd na kole úplně v pohodě. Člověk se aspoň projede, trošku si zamaká a vidí vídeňské lesy v jiné perspektivě než z auta.

aoevfa4vhdbckmdhhp72.jpg

Trailpark Weidlingbach a naši průvodci instruktor Lukas (druhý zleva) a Patrick (zcela vpravo)

Samotné centrum Hohe Wand Weise disponuje moderní dřevěnou základnou, která je také vstupem na letní bobovou dráhu a v zimě zázemím pro sjezdovku. V budově najdete bistro s jednoduchou, ale výbornou kuchyní, půjčovnu (Trek, Scott, Cube), bikeservis a klubovou základnu. Pánové mají vlastní instruktorský tým a pořádají kurzy techniky jízdy. V podstatě každý víkendový den ve třech časech. Jeden probíhal i za naší přítomnosti a účastníci vypadali spokojeně. S ohledem na prostorové možnosti je vedle základny umístěn umělý pumptrack, který na zimu schovávají. Funguje však skvěle a je překvapivě rychlý. Pro nejmenší bajkery, co chtějí získat povědomí o jízdě v terénu je postaven minitrailík s roztomilými miniklopenkami. Aby se prcci neunavili šlapáním do kopce, vyveze je koberec, jaký je k vidění v lyžařských centrech.

qc8pxrhwqaqwy7zessdj.jpg

Umělý pumptrack u základny Trail centra Hohen Wand Weise

Pánové z klubu mají za sebou velký kus práce nejen v oblasti lobbingu a administrativy, ale i samotného kopání. A větší je ještě čeká. Centra jsou malinká, a pokud vyznáváte pouze alpské singlíky, tak vás pravděpodobně neuspokojí. Nicméně na jednodenní výlet, třebas i s rodinou nebo přítelkyní, co se s kolem učí, je Vídeň ideální. Zabaví se všichni a servis je hodně na úrovni, i když se jedná jen o komunitní záležitost. Ten den jsme najezdili kolem 35 km a nastoupali 1300 m. Domů jsme jeli unavení a s dobrou náladou, za niž vděčíme i našim průvodcům Patrickovi a Lukasovi.

Pro více informací zajdi na:

http://www.hohewandwiese.com/de/trailcenter

http://www.wienerwaldtrails.at/eroeffnung-trailpark-weidlingbach/

Invitation video na Fb: Trailcenter Hohe Wand Wiese

 

Autor: Klára Hegerová

nlqwgugi6nzemn6qtkgy.jpg

Parťáci projektu