Sezona je za rohem, přidáš se na otvíračku 21. dubna? více

Jak na jízdu v noci?

30.09.2017 | Tipy/triky

Zima se kvapem blíží a Ty bys pořád rád jezdil, ale omezuje Tě krátký den a dlouhá noc? Neházej flintu do žita (či kolo do sklepa) a čti dál, jak na to!

Známe to asi všichni. Přijdeš z práce lehce po páté, venku se v tom lepším případě začíná stmívat a v tom horším už je dávno tma a mlha, že by se za ni ani Rákosníček nestyděl. Dřív jsem s brekem koukal na kolo a čekal na slunovrat, až budu moct opět jezdit jindy nežli o víkendu. Tomu je už ale dávno konec! Poté, co mě kamarádi donutili nakoupit pořádná světla, dostala cyklistika úplně jinou atmosféru.

owitnhpoe3tyjbipcpgs.jpg


Když už mluvím o pořádných světlech, myslím tím lampy, které mají v maximu podobný výkon jako jedno dálkové světlo od auta (1000 -1500 lumenů). S jedním si moc nezajezdíš, protože buď vidíš kam jede kolo nebo kam koukáš ty. Zároveň vidíš s jedním světlem poměrně ploše a překážky vydávají dost dlouhé stíny. Tudíž pak moc dobře nevíš, co tě vlastně za tou skalkou či kořenem bude čekat.

K osvětlení, aby tě tma neomezovala, budeš tedy potřebovat světla dvě. Jedno menší na helmě (+- 1000 lumenů) - mně se osvědčilo světlo, které má bodový rozptyl světla spíše teplejší barvy, a druhé větší na řídítka (+- 1500 lumenů) s širokým světelným kuželem a studenějším odstínem. Díky dvěma světlům uvidíš všechno, co potřebuješ a zároveň bude vše poměrně hodně plastické, skoro jako ve dne.

Takový hrubý nástřel bychom měli, otázka zní, co přesně vlastně koupit? Možností máš hned několik a většinou záleží na tom, jak hluboko máš do kapsy. Pokud chceš Ferrari mezi světly, parádní dělá Lezyne (Macro drive a Deca drive si můžeš vyzkoušet u našich parťáků v BikeSpitalu) a určitě s nimi neuděláš krok vedle.

No pokud jsi na tom stejně jako většina cyklistů a tvůj největší majetek je právě kolo, neboj se objednat světla z Aliexpressu (Solarstorm X2, Bicycle Light 6x XM-L T6 LED). Ale bacha! Moc nevěř popiskům, prodejci si tam rádi vymýšlí. Nicméně sám tyto dvě světla vozím a jsem s nimi maximálně spokojen. Počítej s tím, že k nim budeš potřebovat ještě nějaké větší baterky (opět Aliexpress), protože ty základní moc dlouho nevydrží.

jttfwhoaxs1katnixyq6.jpg



Světla bychom měli, ale kam je vlastně připevnit? Já mám velké světlo přímo na řídítkách, ale chtělo si to trochu pohrát s délkou a umístěním bowdenů, protože světlo při plném výkonu odráží velkou část světla do očí. Malé světlo mám přímo na helmě, na to se dělají speciální držáky. Nicméně, u nich mi vadilo, že jsem ho musel pokaždé sundavat, když jsem jel bez světel (není to úplně vzhledný doplněk). Nakonec jsem ze světla odmontoval spodní držák a na helmu i na světlo použil samolepicí suchý zip. Pokud nemáš baterii rovnou ve světle umístěném na helmě, povede ti od světla kabel k baterii. Mně vadilo, jak mi kabel vzadu klepal o helmu, a tak jsem ho přichytil zip páskou. Případně i přilepená ručička panáčka z Lega poslouží jako vychytanější držák.


Když vyrazíš v noci do lesa, při jízdě nenáročným terénem nezapomeň světla občas ztlumit, jinak s nimi moc daleko nedojedeš. Při plném módu mají dnešní světla stejný výkon jako dálková světla od auta. Mysli na to až pojedeš po silnici či cyklostezce a nezapomeň je ztlumit. A taky se snaž přímo neosvětlovat zvířata, která v lese můžeš potkat. Přecejen je to jejich teritorium a ty jsi návštěvník!

Teď už ti nezbývá nic jiného než nabít baterky a hurá prozkoumat svůj cyklo rajón v noci. Věř, že to má své kouzlo a noční trailování si zamiluješ stejně tak jako já!



Autor příspěvku: Jirka

Parťáci projektu