Sezona je za rohem, přidáš se na otvíračku 21. dubna? více

IMBA EUROPE SUMMIT 2017 - Letem MTB světem? (část 2.)

01.08.2017 | Report

Plynule navazujeme na 1. část reportu ze summitu Mezinárodní mountainbikové asociace (IMBA) v portugalském městě Águeda, kde nás hrdě reprezentovala naše Klára. Pokud chceš nejdřív přečíst první část, klikni ZDE. Jinak pokračuj dál a třeba se dozvíš, že downhill jízdou se zabývají i univerzitní profesoři!


IMBA EUROPE SUMMIT 2017 - LETEM MTB SVĚTEM

Klára report (část 2.)

Edinburgh Napier University - MTB Center of Scotland

Dr. Florida-James je zajímavá postavička s hipsterskými vousy a kulatými brýlemi, do kterého byste na první pohled bikera rozhodně netipovali. Bývalý orientační běžec se k MTB dostal v roce 2010, a to nejen jako jezdec, ale i jako vědec. Pan doktor se ve svém bádání specializuje na downhill jízdu a jezdce. Účelem probíhajícího výzkumu je přispět k zlepšení techniky MTB jízdy. James působí na univerzitě v Edingburgu, ale jeho „kancelář“ se nachází v Mountain Bike Center of Scotland - dřevěné budově jižně od Edinburgu v oblasti Glentress Forest, které bylo založeno v roce 2014. Možná si říkáte, jak se vůbec může člověk k takovému výzkumu dostat. Cesta prý vedla přes řadu projektů, ale víc vám neporadím - vzhledem ke skotskému přízvuku a množství odborných výrazů jsem se v přednášce brzy úspěšně ztratila. Důležité však je, že "originálním" MTB výzkumem se zabývá celé centrum a tamní "vědci" se věnují všem oblastem od samotné výroby kola, přes výzkum s atlety v čistých podmínkách laboratoře i v drsném skotském terénu, po měření tepu v závislosti na rychlosti jízdy, regeneraci apod. Každá oblast má svou metodiku a protokol. Účelem centra jsou inovace zaměřené na výkon, podpora MTB byznysu, osvěty a rozvoje dovedností. Nad rámec výzkumu mají i vlastní kliniku, pořádájí diskuse a akademické výzkumy - do budoucna plánují coaching a guiding. Zajímavou součást tvoří spolupráce s úřady na outdoorového kodexu „Know the code before you go“ v oblasti MTB, výzkum injury epidemiology na světové enduro sérii a práce s dětmi. Bikeři/vědci totiž razí heslo, že každý by měl mít možnost dosáhnout toho, čeho chce. Mně na celé věci přišla nejzajímavější samotná skutečnost, že se MTB jízdě věnuje věděcká komunita. Navíc v oblastech a hloubce detailu, které by běžný biker vůbec nečekal. No, třeba něco podobného za pár let potkám na Rychlebkách.

yd9cm4dcesnhw3keqine.png

©Foto: Edinburgh Napier University

Videjko o výzkumném centru najdeš zde:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=JjTZuUo6WM4

Víc info najdeš na:

http://www.napier.ac.uk/about-us/our-schools/school-of-applied-sciences/research/mountain-bike-centre-of-scotland

http://www.outdooraccess-scotland.com/sites/default/files//docs/do_the_ride_thing_-_a_brief_guide_to_responsible_mountain_biking_in_scotland.pdf


EO-MTBing (European Organisation of MTB Instructor – Guides)

Další zajímavou zkušeností, o kterou bych se ráda podělila je program pro tréning profi MTB guidů – instruktorů. Prezentaci vedl Sam Morris - Brit provázející ve Francii. Organizace začala fungovat v roce 2014 a vznikla z potřeby zakotvení určitého standardu či rámce pravidel, která by měl umět profesionální MTB guide + tato pravidla sjednotit pro celou Evropu tak, aby kvalifikace byla uznatelná ve všech státech a aby kdekoli v Evropě měli bikeři u svého guida jistotu stejné kvality a profesionality. EO-MTBing vychází z činností a podkladů jednotlivých národních organizací a spojuje jejich dovednosti, znalosti a zkušenosti. Vytváření standardní kvalifikační úrovně se děje pod hlavičkou CAPS-MTB - Creating a Professional European Standart in MTB Instructor – Guiding a je dotováno Evropskou komisí v rámci programu Erasmus+. EO-MTBing aktuálně spolupracuje se 7 národními organizacemi – např. Swiss cycling, POMBA nebo holandskými NTFU. Má-li některý ze států již zaveden svůj systém a pravidla, EO-MTBing stojí vedle něj. Nijak jej neruší nebo nesnižuje jeho kvality. Prvotně jim nejde o nahrazování národních systémů, ale o vytvoření samostatného systému jednotného pro celou Evropu. Samozřejmě, pokud bude mít národní organizace zájem o přechod na systém EO-MTBing, s tímto jim ochotně pomohou. Pokud v některém státě obdobný systém není, pomohou jej zavést. Vyškolí první generaci profesionálů dle svých pravidel a tito pak mohou školit další. Trénink neposkytují jen organizacím, ale i individuálně a skládá se z 360 výukových hodin týkajících se legislativy, zdravovědy, techniky apod. a 200 hodin v sedle. Po shlédnutí údivu v očích většiny posluchačů Sam trénink přirovnal k profi lyžařským instruktorům, jejich hodinový fond je ještě větší. Mimo jízdu na kole je asi 30% věcí řešeno samostudiem poskytnutých materiálů. Osnova byla schvalována v rámci komise sestavené z profesionálů v dané oblasti a byla odsouhlasena během jedné minuty (to jen pro ilustraci, že každá hodina tréninku dává smysl). Neváhala jsem se zeptat na cenu. Ta se liší v závislosti na velikosti skupiny a pokročilosti adeptů, ale obecně by se cena za jednotlivce v rámci asi 6ti členné skupiny měla pohybovat okolo 2000EUR. Zkoušky zatím probíhají 1x ročně a výuka je na domluvě. Školení putují Evropou dle poptávky. Jelikož se jedná o projekt financovaný z veřejných prostředků a Sam Morris je člověk s čistým srdcem, nedělalo mi žádný problém uvěřit základní myšlence a cílům. EO-MTBing je o vytvoření standardů vysoké profesionální úrovně konzistentní v rámci celé Evropy, systém má být jasný a srozumitelný tak, aby absolventi byli zárukou absolutní špičky na jakémkoli typu trailu.

dnavsn6urtjvbvcm65ut.jpg

©Foto: EO-MTBing

Víc info najdeš na: http://eo-mtbing.eu/


Tolik ve stručnosti několik poznámek z mé návštěvy portugalského summitu IMBA. Přednášek, které by stály za poslech, bylo více, z organizačních důvodů však časově kolidovaly a člověk si musel vybrat.

Všem, kdo se zajímají o dění okolo kol, stavbu trailů a jejich legalizaci, vznik center a obecně o rozvoj MTB, účast na summitu mohu doporučit. Získáte nejen přehled, ale i spoustu nových přátel. K návštěvě některých z nich se v brzké době chystáme. Můžete se tak těšit na další reporty o evropských MTB projektech a jejich zákulisí.



Autor: Klára Hegerová

Parťáci projektu