Sezona je za rohem, přidáš se na otvíračku 21. dubna? více

Bajkování v Britské Kolumbii lepší než v Evropě? Lepší? Těžko říct. Jiné? Jednoznačně!

27.07.2016 | Report

Už jsi byl v Saalbachu? A co Davos? Neříkej mi, že se Švýcarsko nevyrovná Kanadě. Tohle jsou věty, které slyším neustále, když básním o legendárním bajkování na jihozápadě Kanady. Evropané jsou hodně pragmatičtí – neuvěří vám, dokud si to sami nevyzkouší. Dát možnost srovnání, a taky se s nostalgií vrátit na místo, které ihned rozpumpuje srdce každého bikera – to je hlavní smysl výletu, který letos pořádáme. Já to té Kanadě prostě dlužím. Jsem si jistý, že Kanada se zaryje pod kůži každému, komu dám poznat alespoň část tamních trailů.

Myslím, že tisíce Evropanů, kteří měli možnost se do oblasti Sea to Sky highway podívat, mi to můžou potvrdit. Samotný Whistler polapil neuvěřitelné číslo světoběžníků a nadšenců do lyžování a bikingu. To je vlastně to, co dělá Whistler tím, čím je. Mezinárodní komunita a mix desítek různých kultur, zvyků a jazyků, kde všichni vstávají a chodí spát s jedním společným jmenovatelem – místní hory!

North Shore, legendární oblast v Severním Vancouveru, je trochu jiná srdcovka. 3 hory zde tvoří síť stovek km trailů spravovaných místní NSMBA asociací. North Shore je hřištěm všech generací na horských kolech. Klasická vyjížďka po práci vypadá asi tak, že hodíte kola na korbu pick-upu a zaparkujete na začátku kopce. Potom je už jenom otázka, kolikrát to zvládnete nahoru a dolů, protože při poslední jízdě dolů budete vždycky uvažovat ještě o jednom výjezdu. Kořeny, kameny, lávky, husté lesy a hlavně výborná přilnavost místních trailů vás nutí závidět každému, kdo tady bydlí a má možnost zde jezdit každý den. Místní komunita bikerů naznačuje, jaká paráda vás čeká severně odsud.

Squamish je zastávka mezi Vancouverem a Whistlerem a zastavit se zde vyplatí alespoň na dva dny. Místní traily jsou totiž sjízdné skoro celý rok a legendární traily jako Half Nelson vám napoví, proč se o Squamishi tolik mluví a proč tu má sídlo i pinkbike.com – nejčtenější MTB web na světě. Pokaždé, když místní borci něco testují, je to právě na místních trailech, takže značka „tested in Canada“ pochází právě odsud.

Většina bikerů z celého světa míří ještě o hodinu severněji od Squamishe, a to do Whistleru. Je to příběh sám o sobě, ale jako správný „once-a-local“ prostě musím doporučit Pemberton a místní traily. Je to místo, kam se místní stěhují, aby našli klid, který ve Whistleru už pár let není. Místo, které je proslavené svými nezaměnitelnými výhledy a nekonečnými sjezdy po dlouhých kamenech uprostřed hustých lesů. Borci z místního bikeshopu jsou vždycky rádi za nové bikery – zvlášť, když si u nich koupíte nějaký ten bike snack nebo náhradní duši :) Místní horská příroda a skutečnost, že na trailech budete nejspíš sami, vás naprosto pohltí.

Poslední destninací pro dokonalý a kompletní bajkový trip do Britské Kolumbie je Whistler. Stovky km trailů od XC až po DH dělají toto městečko ideálním místem pro bikové nadšence. Místní bikepark je momentálně asi nejlepší bike park na světě a traily mimo bikepark jsou asi nejvíce podhodnocené (underrated) traily v celé Kanadě. Od roku 2016 se navíc nabídka lanovek rozšířila o další předvesnici Whistleru, a to Creek Side, která je charakteristická hlavně enduro traily.

Co odlišuje místní traily od těch evropských? Nadmořská výška a členitost hor. Ve Whistleru totiž najdete terén alpský, skalnatý, husté lesy i travnaté sekce. Na místních 1600 výškových metrech necháte pot a kůži, ale místní komunita a traily vám to vrátí tisíckrát. Snadno tak propadnete kanadské mánii, která jen tak nezmizí.

2Q==

Autor: Ondra

Z

Parťáci projektu